#jazjadam 1; pierożki gyoza
Ciasto
- mąka 300 g
- szczypta soli
- woda(letnia) 160 ml
farsz
- wieprzowe mięso mielone 240 g
- siekana kapusta pekińska 200 g
- mąka 2 łyżeczki
- cebula 2 szt
- szczypiorek
- imbir
- czosnek
- pasta miso
- olej sezamowy
- sos sojowy
wersja wegetariańska
- grzyby shiitake 250 g
- siekana kapusta pekińska 200 g
- siekany por połowa
- imbir
- czosnek
- szczypiorek
- pasta miso
- olej sezamowy sos sojowy
przygotowanie
Mąkę, wodę i szczyptę soli ugniatać w misce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. następnie wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i zostawić na około 10-15 min.
aby przygotować farsz należy wymieszać wszystkie składniki ze sobą zależnie od wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej. wycinane z odleżanego już ciasta okręgi powinny mieć około 8 cm średnicy, a ich brzegi powinny być cieńsze.można zacząć nakładać farsz i rozpocząć formowanie pierożków. należy pamiętać ze kształt powinien być zbliżony do łódeczki, lub jak nazywają je Japończycy "strączek groszku". Smażenie pierożków należy rozpocząć od delikatnego ich podsmażenia(powinny nabrać lekko złotawego koloru), następnie dolać około 3/4 szklanki wody i przykryć patelnię. po około 8 minutach zdjąć przykrywę i pozwolić wodzie swobodnie odparowywać.
pierożki świetnie smakują zarówno z sosem sojowym jak i sosem słodko-kwaśnym z dodatkiem chilli
smacznego i Kon'nichiwa ludki!
Komentarze
Prześlij komentarz